EnglishNederlands

Nieuws > Kunst 10 daagse Bergen

12-09-2015

De Kentering 16 oktober t/m 25 oktober 2015

Wat is de Kunst10daagse?

De Kunst10daagse is een evenement waarbij ruim 200 kunstenaars exposeren op bijna evenzoveel locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen en in het stranddorp Bergen aan Zee in Noord-Holland. Traditioneel vindt dit culturele herfstfestival medio oktober plaats.
De Kunst10daagse is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie, etsen en keramiek. Daarnaast staan er op diverse locaties in Bergen en Bergen aan Zee muziek- en toneelvoorstellingen op het programma.

Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten

Al in de zeventiende eeuw waren de duinen, de zee en het dorp een inspiratiebron voor gerenommeerde schilders als Ruysdael en Van Goyen. Rond 1900 vestigden zich de eerste kunstenaars in Bergen die later de geschiedenis in zouden gaan als de Bergense School. Ook schrijvers, beeldhouwers, componisten en cineasten kwamen naar Bergen. Allen droegen zij bij aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen zo uniek maakt.

In de lijn van deze traditie wil het bestuur van de Kunst10daagse Bergen haar activiteiten ontplooien en haar doelstellingen realiseren. Het betekent dat ze uitdrukkelijk naast kunstschilders en beeldhouwers ook schrijvers, musici en artistieke ondernemers van moderne kunst de gelegenheid wil geven zich aan het publiek te tonen. Het bestuur streeft ernaar zowel professionele kunstenaars en galeries, als ook jong talent en amateurs een podium te bieden hun artistieke producten te presenteren, met de bedoeling de toegang tot beeldende kunst zo laagdrempelig mogelijk te houden. Zij faciliteert de artistieke activiteiten in samenwerking met galeries en besturen van organisaties en instellingen die kunstenaars de gelegenheid willen bieden hun uitingen voor het voetlicht te brengen.

Toen de Bergense Kunst10daagse in 1993 van start ging, konden de organisatoren niet bevroeden dat hun initiatief zo’n succes zou worden. Inmiddels zijn we bijna 23 jaar verder, trekt de Kunst10daagse circa 50.000 bezoekers per jaar en is Bergen de thuisbasis van diverse belangrijke culturele evenementen.
Het internationaal muziekfestival voor jong talent The International Holland Music Sessions bijvoorbeeld is niet meer uit Bergen weg te denken. De Zwarte Schuur/Filmtheater CineBergen is een regionaal filmhuis, waar de liefhebber kan genieten van hoogstaande artistieke producten. Daarnaast zijn er de vele galeries die ieder afzonderlijk Bergen interessant maken voor de kunstliefhebber. Ook kunstenaars van verschillende disciplines die zich voor langere of kortere tijd in Bergen, Bergen aan Zee, Schoorl en de Egmonden vestigden, dragen bij aan wat het kunstenaarsdorp Bergen is gaan heten. Had bij de start in 1993 museum Kranenburgh slechts een museale, educatieve functie, het nieuwe KRANENBURGH heeft als doelstelling een plaats te zijn waar kunst zich kan ontwikkelen, geen discipline uitgezonderd. Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten vinden hun weg naar de ruimten van dit gebouw met internationale allure aan de rand van Bergen.

De Kunst10daagse van Bergen is verbonden met en komt voort uit deze rijke culturele en artistieke traditie. Wij zien de 23e editie van dit evenement met vertrouwen tegemoet en wensen de deelnemers ook bij deze veel succes. De bezoekers nodigen wij nu alvast uit; wandel door de website, laat u inspireren en bezoek ons kunstenaarsdorp tijdens de Kunst10daagse.

De Kunst10daagse 2015 vindt plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 25 oktober. De meeste locaties zijn dagelijks geopend van 11.00 - 17.00 uur.

Van harte welkom!