EnglishNederlands

Universiteitsmuseum
Groningen, Centrum

 • winkelen groningen universiteitsmuseum
 • winkelen groningen universiteitsmuseum
  Assortiment
  Het Universiteitsmuseum is de plaats waar de meest uiteenlopende verzamelingen van de Groningse universiteit zijn te zien, van anatomie tot zoölogie. Het museum organiseert tentoonstellingen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en duikt ook in de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen en het studentenleven, kan na afspraak in het documentatiecentrum terecht.

  Kenmerken
  Via de catwalk op de binnenplaats kom je in het spectaculaire ontvangstpaviljoen. Architectenbureau Skets ontwierp het als nieuwe museumingang in 2004. Het heeft toen de hoofdprijs van de vakjury en de tweede prijs van het publiek gekregen. In het paviljoen worden kleine wisselexposities georganiseerd die inhaken op een actueel thema. De doorloop in het paviljoen voert naar het hoofdgebouw, waarin tot 1989 de Universiteitsbibliotheek was gevestigd. Op de begane grond worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. De bovenzaal toont nog duidelijke sporen van de leeszaal van de UB, zoals het opschrift Boekendepot en de wandkasten die nu als vitrines worden gebruikt. Hier staat een keuze uit de eigen museumcollectie opgesteld.

  Achtergrond
  Het Universiteitsmuseum bestaat sinds 1934. Het heeft in de loop der jaren een enorme verzameling opgebouwd van instrumenten, apparaten, historische voorwerpen en onderwijsmodellen, afkomstig van laboratoria en instituten van de Rijksuniversiteit Groningen en uit het studentenleven. Naast de museale collecties beheert het Universiteitsmuseum de hoogleraarportretten die in het Academiegebouw hangen.