EnglishNederlands

News > Bezoek de Basiliek in Den Bosch

04-01-2013

Binnengluren bij Bossche basiliek

Midden in het bruisende centrum van Den Bosch, houdt de Sint-Janskathedraal de Brabantse bezoekers goed in de gaten. Jarenlang stond het gebouw in de steigers, nu heeft het monument haar schoonheid weer terug. De redactie van DagjeWeg.NL kon het niet laten even naar binnen te gluren.

Jarenlang stond de Bossche kathedraal in de steigers. De serieuze restauratie van de kathedraal begon in 1998, toen er stenen dreigden los te laten door ernstige vormen van verwering. Sindsdien was de Sint-Jan verstopt achter een grote lading steigers. De restauratie heeft in totaal 47 miljoen euro gekost, maar het resultaat mag er zijn. Blinkend wit warmer glanst ons tegemoet. Tijd voor een kleine ontdekkingstocht.

Twaalfhonderd bezoekers kwamen in het openingsweekend naar de viering van de voltooiing van de restauratie", vertelt Kim van Kasteren van de Sint-Jan. Het meest bijzondere moment van het weekend was de onthulling van een nieuwe luchtboogbeeld, een engel met een mobieltje. De mobiele telefoon heeft maar één knop. "Voor een directe verbinding met God", aldus kunstenaar Ton Mooy die 25 nieuwe engelenbeelden voor de kerk maakte.

Toren beklimmen

De toren van de kathedraal is een beetje een buitenbeentje door de rode steenkleur. Dat komt omdat deze toren in 1832 afbrandde en weer helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. Het is ook mogelijk om de toren van de kathedraal te beklimmen. Met helder weer is het uitzicht eindeloos en kan je wel uren turen.

Cafeetjes

Ga na een bezoekje aan de kathedraal niet meteen naar huis. Rondom het monument zijn allerlei gezellige cafeetjes en restaurantjes. Onder het genot van een hapje en een drankje is het dan heerlijk nagenieten van de Bossche kathedraal.

Kijk voor meer informatie op DagjeWeg.NL

Website: www.dagjeweg.nl