EnglishNederlands

News > De favoriete route van Elseline door Dordrecht

09-10-2013

Elseline Knuttel is eigenaar van leesLETTERS en Uitgeverij de Inktvis, waar ze kinderboeken uitgeeft. Haar route door de stad voert langs het water, boeken, cultuur en hier en daar wat lekkers onderweg... In thema's laat ze haar stad zien.

Water

Dordrecht ligt op een eiland, dat ooit gevormd is door de St. Elisabethsvloed. In de historische binnenstad, met meer 950 monumenten, speelt dat water een belangrijke rol. Ik loop graag langs de oude havens en langs de rivier. Bij het Groothoofd heb je prachtig zicht over drie rivieren (Noord, Merwede en Oude Maas) en de scheepvaart die daarbij hoort. Op een terrasje of gewoon op een bankje valt er veel te zien, een plek waar ik tot rust kom. Een klein gebouwtje aan het water dat tot mijn verbeelding spreekt is het brugwachtershuisje bij de Leuvebrug, waar Buddingh' zijn beroemde Gorgelrijmen schreef.

Boeken

Verschillende speciale boekwinkels wil ik graag noemen. De literaire boekhandel De Nieuwe Bengel is een ware aanwinst met een ruim aanbod en een originele inrichting, gevestigd in de Vriesestraat. Deze straat is onlangs veranderd van achterafstraat in een mooie winkelstraat met speciaalzaken. Stripwinkel Sjors is al sinds 1975 een begrip voor stripliefhebbers. Vlak daarbij is Kinderboekwinkel de Giraf te vinden, een ruime, uitnodigende winkel met deskundige hulp en een geweldig assortiment met kinderboeken. En... elke eerste zondag in juli is hier de grote Dordtse Boekenmarkt te vinden. Dordt op z'n best!

Cultuur

Sinds kort is er veel beweging in het culturele klimaat van de stad, bijzonder in deze tijd! Vorig jaar werd het Dordrechts Museum na een ingrijpende verbouwing heropend. Sinds enkele weken zijn we het filmtheater The Movies in de binnenstad rijker. En dit jaar opende ook het Energiehuis zijn deuren: een belangrijke plek voor eigentijdse podiumkunsten, maar waar o.a. ook de muziekschool en het centrum voor cultuureducatie zijn te vinden. Het Onderwijsmuseum is van Rotterdam naar Dordrecht verhuisd, nu nog in een tijdelijk pand, maar er wordt hard gewerkt aan de definitieve locatie in De Holland, van Sybold van Ravesteyn. Van deze zelfde architect is de Dordtse schouwburg Kunstmin, ook in renovatie op dit moment. Beide gebouwen zijn parels van Dordrecht, die gelukkig gekoesterd gaan worden. Het zijn allemaal aanwinsten voor de stad, waar ik trots op ben. Mijn winkel leesLETTERS maakt bovendien deel uit van het Kunstrondje Dordt. Op de eerste zondag van de maand zijn allerlei boekwinkels, galeries, kunst- en antiekwinkels geopend.

Van alles en nog wat

Op vrijdag en zaterdag bezoek ik graag de markt, voor mijn groenten, fruit, visjes, kaas en bloemen. Een winkeltijger ben ik niet, maar ik noem een paar bijzondere winkels. In de Vriesestraat is De Inrichterij te vinden, een winkel voor tijdloos wonen, met lampen en meubels van retro tot design. Sengers is een zeer veelzijdige juwelier op de Voorstraat met maar liefst 20 etalages met kunst en antiek, heerlijk om al die fraaie juwelen en kleine antieke voorwerpen te bewonderen. Een paar speciale eetlocaties vind ik het vegetarische restaurant Kop van het Land, vlakbij de Biesbosch en sinds kort in handen van een biologische kokende kok: De Lachende Gans.